Пампухи з трояндою та ожиною.
On byЦей рецепт дістався моїй кумі Олі від її мами.
А та в свою чергу отримала його від своєї мами — бабці Гані.
Вперше в своєму житті я пекла пампухи з кумою, коли ми жили у Львові 2 роки тому. Більшість всього Оля робила сама, а я лише підглядала. Пані Галина була на зв‘язку по скайпу, для моральної підтримки. Оля навіть варення з троянди тоді з собою принесла. То було вперше, коли я його куштувала.
Минулого року я пропустила традицію, бо не знала де купити “мармуляду з рожі”. А цього року основний інгредієнт знайшла і загорілася бажанням спробувати власноруч приготувати.
Оля була на зв‘язку в месенджері і підказувала на всіх етапах приготування. Мій рецепт трішки відрізнятиметься від оригіналу.
Як не крути, а кожна хазяйка вносить свої корективи.
З дозволу Олі передаю рецепт далі.
Як ми вперше готували пампухи. Рік 2017.
Інгредієнти:
✏️ яйця — 3шт
✏️ цукор — 1 стакан
✏️ дріжджі — 30 грам
✏️ маргарин — 200-250 грам
✏️ молоко — 0,5 літри
✏️ олія соняшникова — 1 літр
✏️ сіль
✏️ борошно
✏️ спирт/горілка (не обов’язково)
✏️ начинка
✏️ цукрова пудра
Порада від куми:
Починати з ранку. Корисна порада бо тісту потрібен деякий час на підійти. Якщо якогось інгредієнту нема то потрібно виділити час на закупи.
Спосіб приготування тіста 1:
📌 Змішати дріжджі, столову ложку цукру і горня теплого молока. Дати час на подумати, побулькати, пошипіти. Коли почнуть тікати з горнятка можна переходити до наступного етапу.
дріжджі+цукор+молоко
📌 Поки дріжджі кіпішують:
Жовтки відділяємо від білків.
Білки збити до піни.
Жовтки перетерти з цукром.
Молоко закип‘ятити і остудити до теплого.
📌 Змішуємо дріжджі, яйця, молоко в одній посудині. Додаємо борошно. На скетчі крок 1,2,3,4. Я додавала по кілька ложок і перемішувала. Поки консистенція не почала нагадувати густу сметану.
Процес введення борошна.
📌 Накрити рушником і поставити в тепле місце на пів години.
Тісто підійшло перший раз
Історія 1:
Поки підходило тісто, чоловік встиг обходити найближчі магазини в пошуках маргарину і горілки. Здавалось би, в чому складність. Але маргарину так і не знайшов, тому взяв якесь low fat масло.
З горілкою окрема історія. Смішна і дивна. В алкомаркетах не було. Російський магазин закритий. Пішов в заклад і замовив на барі. Але коли попросив ”take away” з собою то йому відмовили.
Я досі не розумію, які можуть бути проблеми?
Невже по закону наливати можна, а продавати на виніс ні?
Цікаво, якби він пояснив, що це для страви, яка була б реакція бармена?
Йому все ж вдалося роздобути 100 грам для пампухів. Але якими правдами чи неправдами поки змовчу.
Спосіб приготування тіста 2:
📌 В тісто, яке підійшло, додати розтоплений маргарин, 2 ложки олії, 1 ложка спирту, сіль. Можна ще цукати та ізюм, але я забула за них. Тому можна і без них.
📌 Далі вводимо борошно і вимішуємо. Доти доки тісто не почне відлипати від рук. Має бути як на вареники.
📌 Накрити рушником і знову дати постояти 30хв.
тісто на пампухи вимішуємо доти доки не почне відлипати від рук
Історія 2:
Поки тісто підходило ми не сумували. Якраз в той день випав сніг. Вірніше він почав падати ще вночі і потім цілий день. Замело все навколо. Ми хутко зібралися і побігли ліпити сніговика у внутрішній дворик.
В Роквілі засніжило. Рік 2019.
Формування і приготування пампухів.
По класиці пампухи потрібно ліпити руками. Я спробувала, але чомусь вони в мене не трималися купи. Передивилася кілька відео рецептів то так і не зрозуміла в чому моя помилка. Але зате там підглянула легший спосіб. Згадала, що про нього мені ще слінгомами розповідали.
Тісто підійшло другий раз
📌 Розкатати тісто товщиною 1 см.
📌 Позначити склянкою форму пампуха на половині тіста.
📌 Покласти начинку. Для начинки я брала джеми з рожі і ожини. Але це справа смаків тому можна обирати. З троянди в мене був дуже рідкий. Моя порада — начинка має триматися купи і не розпливатися по тісту бо важко зліпити докупи. Здається в цьому і була моя пребла з ліпленням.
📌 Накрити другою частиною тіста і притиснути по краях.
Процес викладання начинки. Бажано брати густу, щоб трималася купи.
📌 Продавити склянкою пампуха.
📌 Відкласти в бік на 30хв., щоб трішки піднялися і стали пухкіші.
форма пампухів продавлених склянкою
📌 Смажити з обох боків в олії з додаванням кількох ложок спирту/горілки. Поки боки не стануть рум‘яні. Виймати, коли стають легенькі. Якщо важкі, тісто всередині ще сире.
процес приготування пампухів – смажимо в олії
📌 Після виймання викласти на паперовий рушник, щоб він забрав в себе зайву олію.
📌 Готові пампухи викласти на святкову тарілку і посипати пудрою.
Смачного!
Пампухи готові
Не забудьте покликати гостей, щоб допомогли вам поїсти всі пампухи.
Похвалюся своїм результатом бо ж хіба не заради цього ми тут зібралися 😉.
Пампухи з трояндою та ожиною.
Лайки і поширення вітаються.