Американський яблучний пиріг
On byАмериканський пиріг або Apple Pie — один з перших рецептів, які я взялася досліджувати після переїзду в США. Традиційний, впізнаваний, смачний. Його готують на свята, коли чекають гостей. Я пекла в якості презенту, коли нас запрошували в гості.
Не скажу, що рецепт легкий. Приготування розтягнене в часі. Потрібно запастися терпінням. Зате результат вас потішить, а всі хто спробує, потім будуть просити рецепт 😉
Я виділяла час, щоб перекласти, кілька раз спекти і тоді прийшло усвідомлення що і куди. Сподіваюся позбавлю вас клопоту з перекладом. А техніку можна підглянути у відео, посилання лишу внизу.
Американський пиріг або Apple Pie
Яблучна начинка.
Інгредієнти:
✏️ 1,3 кг яблука (близько 5-6 великих), очищені і нарізані на товсті шматочки 6 см.
✏️ 1 столова ложка лимонного соку.
✏️ 1/4 склянки (50 г) гранульованого білого цукру.
✏️ 1/3 склянки (65 грамів) світло-коричневого цукру.
✏️ 1 чайна ложка меленої кориці.
✏️ 1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха.
✏️ 1/4 чайної ложки (1 грам) солі.
✏️ 2 столові ложки (25 г) вершкового масла кімнатної температури.
✏️ 1 1/2 столові ложки (15 грам) кукурудзяного крохмалю.
Список інгредієнтів для яблучної начинки.
Шкала “sweet-tart chart” від солодких до кислих яблук.
Знайдено на просторах інтернету.
Спосіб приготування.
Підказка: для класичного рецепту використовують кислі сорти яблук. Але моя порада брати суміш кількох сортів або менш кислі по шкалі
“sweet-tart chart”. Я брала Golden Delicious, можна також Granny Smith, Honey Crisp, Gala.
📌 Яблука подрібнити на шматки 6 см.
📌 Додати столову ложку лимонного соку і перемішати яблука.
📌 Додати 50г білого цукру, 65г світло-коричнового цукру, 1ч.л. меленої кориці, 1/4ч.л. солі.Перемішати для рівномірного розподілення спецій.
📌 Дати постояти 1-3 години при кімнатній температурі, для того, щоб яблука пустили сік.
📌 Процідити сік, висипати на друшляк чи марлю, щоб стікало на 15-30хв.
📌 Секретний інгредієнт – карамелізовани яблучний сік для заливки.
В яблучний сік додаємо 2 столові ложки (25 г) вершкового масла кімнатної температури, нарізати дрібними шматочками. Ставимо в мікрохвильовку на 5-8 хв, щоб довести до кипіння.
📌 Поки готується соус, в яблука додаємо 15 грам кукурудзяного крохмалю і перемішуємо.
📌 Секретний соус готовий, ним заливаємо яблука і перемішуємо.
👍🏼 Начинка пирога готова.
Яблучний пиріг
Тісто.
Інгредієнти:
✏️ 2 2/3 склянки (350 грам) борошна.
✏️ 1 чайну ложку (4 грами) солі.
✏️ 2 ст.л. (30 г) гранульованого білого цукру.
✏️ 1 склянка (225 г) несолоного масла, охолодженого, розрізати на шматочки 2,5 см.
✏️ 1/4 – 1/2 склянки (60 – 120 мл) крижаної холодної фільтрованої води.
Список інгредієнтів для тіста на яблучний пиріг.
Спосіб приготування.
Підказка: можна замішувати тісто, як за допомогою блендера/кухонного комбайна так і вручну. Якщо готуєте без використання кухонної техніки тоді масло я раджу натирати на терку. Якщо мішаєте блендером – тоді подрібнити на кубики 2.5 см.
📌 Змішуємо до однорідної маси: 350грам борошна, 30 грам цукру, 4 грами солі.
📌 До борошна з цукром і сіллю додаємо 225 грам масла, воно має бути дуже холодне. Перед тим як кидати бажано хвилин 15 потримати в морозилці. Змішуємо до однорідності.
📌 Далі додаємо воду. Вона теж має бути холодна, радять додати кілька шматків льоду. Спочатку можна додати 60 мл і перемішати. Якщо буде недостатньо, потім ще додати води. З мого досвіду 100мл достатньо. Тісто в руках має бути липке і триматися купи.
📌 Висипаємо тісто на рівномірну поверхню і формуємо кульку.Ділимо на дві частини. Робимо два однакові колобки. Розплюскуємо. Обмотуємо харчовою плівкою і в холодильник на годинку.
📌 Через годину дістаємо і розкачуємо тісто, діаметр 30см.
📌 Нижню частину відразу поміщаємо у форму, накриваємо плівкою і знову в холодильник хвилин на 20-30. Верхню частину кладемо на пергаментний папір чи досточку, накриваємо плівкою і також в холодильник.
📌 Нарешті верхній і нижній коржі готові.
📌 У форму діаметром 23см, застелену нижнім коржем, додаємо яблучну начинку. Яблука мають утворювати гірку.
📌 Накриваємо верхнім коржем, підгинаючи верхні краї під нижній корж.
📌 По боках робимо традиційні хвилі.
📌 Зверху ножем зробити 5 невелики надрізів по 5см у формі зірочки.
👍🏼 Приготування пирога завершено. Випікаємо в духовці розігрітій до 220 градусів 45-55хв.
Американський яблучний пиріг
Рецепт я перекладала з англійської.
Як і обіцяла, ділюся посиланнями на оригінальний рецепт та відео по якому я сама вчилася. Знайшла його на каналі Stephanie Jaworski of Joyofbaking.com.
Pie Crust Recipe & Video Demonstration — показує як приготувати тісто.
Apple Pie Recipe & Video — показує як приготувати начинку для пирога, як розкачати корж, як зробити карамелізований сироп, як сформувати пиріг та результат.
В мене вийшов з першої спроби. Спродіваюся і вам все вдасться.
Якщо лишилися додаткові питання, пишіть в коментарі.
Не забудьте похвалитися потім своїм результатом. 😉